Zijn het pepernoten of kruidnoten?

De meeste mensen noemen de kleine ronde harde nootjes pepernoten en andere zeggen juist weer dat dat de kruidnootjes zijn en de vierkant achtige anijsbrokken de echte pepernoten zijn. Omdat hier nogal wat verwarring over bestaat zijn we op onderzoek uitgegaan en de uitkomst willen we graag met jullie delen.

Pepernoten of kruidnoten?

In de grote Van Dale van 2005 staat bij de omschrijving van pepernoot de omschrijving: “dobbelsteentjes van peperkoek of halve bolletjes van speculaas, gegeten in de tijd rond sinterklaas). Kruidnoot is een synoniem voor pepernoot. Zowel de brokken als de bolletjes kunnen dus met beiden namen aangeduid worden. De meeste bakkers maken wel onderscheid in de benaming tussen beiden en dan is kruidnoten voor de speculaasbolletjes en pepernoten voor de brokken van peperkoek.


Al met al kunnen we zeggen dat dat de meningen verdeelt zijn maar dat er toch meestal over pepernoten gesproken word als we het hebben over de kleine speculaasbolletjes. Wij hebben dan ook voor beiden het recept op onze site gezet dus u kunt genieten van zowel de kruidnootjes als de pepernoten met sinterklaas.

Kruidnoten recept 1
Kruidnoten recept 2

Share